2010. április 26., hétfő

Hónapforduló - 14. :)

Ma 14 hónaposak a gyerekek. Reggel mondjuk ez épp nem volt eszemben, ebből kifolyólag elfelejtettem súlyt mérni. :( De majd holnap bepótolom, és beírom ide. (vagy a holnapiba, mint a legutóbbi alkalommal is tettem... akkor se a hónapfordulós bejegyzésbe került a súlymérések eredménye.)

Jöjjön a szokásos összegzés csak úgy, a teljesség igénye nélkül, mert biztos lesz amit kifelejtek, mint mindig. :)

Mozgás:
Rendszerint ezen a téren történik a legtöbb változás, így történt ez most is.
Levike a minden mellett kapaszkodva lépegetést tovább fejlesztette, a már nem csak kapaszkodva lépegetésig, szaladásig. Egész sokat el tud már így menni, lassan méterekről beszélhetünk. :) Az első feljegyzett ilyenfajta lépegetéseit április 18-ára tehetjük, bár előtte is volt már 1-2 elengedett kézzel történő lépegetési kísérlet, maradjunk ebben a dátumban. :)
Az udvaron kézen fogva szépen sétál, leginkább már csak az egyik kezét kell fogni, úgy szereti jobban. :) Felállni még mindig kapaszkodó mentén tud, bármi is legyen az: akár mondjuk én. :)
Livike fő közlekedési formája még mindig a mászás, valamint a kapaszkodva járás. Ő még nem engedi el a kapaszkodókat, a kézen fogva sétálás sem az igazi még... talán az egyensúlyérzéke még nem tart ott, ahol Levinek, de figyeli Levit amikor "járkáltatjuk" a szobában, reméljük mielőbb a KicsiLány is rászánja magát és elindul! Most már rendesen magától felül, mert eddig még az se ment Neki, csak úgy, ha felültettük... Viszont villámgyorsan felmászik a kanapéra, amit Levi nem csinál, de nem is baj az..:) elücsörög, játszik, fekszik, majd ha megunta szépen hasra fordul és lábbal előre lejön, tehát nem esik fejre, bár az elején még úgy akart lejönni, gyorsan megtanulta, a helyes módot. :) A felállás Neki is kapaszkodva megy csak.
Most hogy jó idő van és sokat lehet kint lenni, nagyon szeretnek hintázni! Sajnos egyelőre más levegőzési módot nem tudunk megoldani, mert a babakocsiban alvások ideje már elmúlt. :( Pedig milyen jó is volt, órákat tudtak kint aludni a jó levegőn.... Ezen kívül van még a sétálgatás, de az nem olyan sok idő, na meg a teraszon evés... ami nem mozgás, de legalább levegőn vannak közben. :)

Evés:
Azt hiszem nagy változás nincs ezen a téren, hacsak annyi nem, hogy ha nagyon muszáj, akkor nálam is megeszik a kaját. Erre példa volt az elmúlt hétvége. Az evési kedvük változó, van amikor bemegy a két púpos tálnyi gyümölcs vagy főzelék, van amikor még egy sem fogy el. :( Az, hogy melyikőjük eszik jobban és többet, szintén nagyon változó.
A reggeli még mindig tápszer, még eddig sikerült a Teszveszről is vennem, na meg volt is még és még vagy két heti adag van is.. utána meg majd meglátjuk....
Időközönként megpróbáljuk a tejet, de továbbra sincs sikere. :( A teát már szívesen isszák ebéd és uzsonna után, de abból is csak a HIPP Gyermekteát (kamillás-köményes stb.. zöld dobozos) hajlandóak meginni, egyelőre a szelepes kis Aventes üvegből.
A tízórai gyümölcs, mikor mi: alma-barack-piskóta, alma-banán-piskóta, alma-barack-banán-piskóta, alma-körte-piskóta. :) Nem túl változatos, az alma az mindig benne van, az tuti. :)
Az ebéd házi főzelék, most már mindig habarással vagy rántással, nem csak úgy, mint sokáig csináltuk, hogy csak meg voltak főzve az alapanyagok és irány a botmixer..
A mennyiség itt is változó, volt pár nap, amikor egyáltalán nem voltak hajlandóak megenni a főzeléket semmilyen formában. Kezdenek visszatérni a régi kerékvágásba. :) Desszertnek túrórudi csoki nélkül, 1 vagy 2 db, néha gyümölcsjoghurt, de az inkább az uzsonna után szokott lenni.
Uzsonnára valami felvágott vagy virsli, kenyér, sajt darabkák, na és az egyik kedvenc: a bundáskenyér. Főleg Livike szereti nagyon. De ettek már Apa által sütött lángost is. :)
Az uzsonna általában későn van, 17 és 18 óra között valamikor, így estére nem kell már sok tápszer, bár néha kell még később is csinálnom, ha nem aludnának el. Éjszaka egyre ritkábban kelnek, de az is inkább hajnalban van. De inkább az az általános mostanában, hogy nem kell kaja reggelig. :)

Alvás:
Itt még mindig nem tudok általánosítani, reggel 7 és 8 óra között ébredés, (jó esetben), a tízórai után valamennyit alszanak, de az néha már 11 és 12 óra között szokott bekövetkezni, nem rögtön kaja után, mint régebben... Ez a 10 perctől a másfél óráig tarthat, de inkább mondjuk fél óra. Jó esetben. :)
Ebéd után szintén jó nagy kihagyással is szokott még lenni egy alvás, általában 16 óra után kerül rá sor... az időtartama szintén kiszámíthatatlan, fél és másfél óra között. De inkább a rövidebb.
Az esti elalvással olyan értelemben nem volt gond mostanában, hogy ki kellett volna venni Őket, de pl ma is nem rég aludtak el. Szóval nem garantált a fürdés utáni egyből elalvás. Hirtelen egy konkrét esetre emlékszem Livikénél, hogy ki kellett vennem és a nagy ágyon aludt el, egyébként Ő általában hamar elalszik a saját helyén is. Levike inkább később, de szintén a helyén, esetleg az van, hogy ki kell venni, de utána leteszem és úgy alszik el.
Ha éjjel megébrednek, a legtöbb esetben vissza is alszanak, ha mégsem, akkor jön egy kis kaja és azzal sikerül. :)

Fogak:
6:5
Kis túlzással persze. Mindig beleszámolom az éppen kibújt pici fogacskákat is. :)
Levikének felül 4, alul 2. A felső két kettes még csak picike, de már kint van. :) Livikének felül 3, alul 2. Ő a nehezebb eset ezen a téren, mert nem hagyja megnézni, a szájába nyúlni is ritkán lehet. Egy ilyen alkalommal vettem észre azt is, hogy az a bizonyos felső harmadik, az nem a soron következő kettes, hanem kb a négyes vagy az ötös lehet.... Éles, hosszúnak tűnő fogacska. :) Még csak tapogatással tudtam "megnézni" :(

"Beszéd":
Itt is jelentős haladás történt: Livike vezet, erre azt szokták mondani, hogy hát lány... többet dumál. Mondjuk az energiájából amit erre fordít a mozgásfejlődésébe is fektethetne egy keveset. :) Mindenre megy a mutogatás, meg mutogatás nélkül is a "mi mi mi mie, mie, mie", "mia mia" :))) A hónap eleji "me" meg "mö" fejlődött tovább a "Mi ez?", "Mi az?" utánzására. :) Már néha Miának hívjuk, azt hiszem van olyan név is :)))) Mert folyton azt hajtja, hogy mia :) Persze megvan még a "tátá" és társai is, meg a "kákk" ami a "kukk", vagy a "kopp-kopp" szokott lenni, ha az utóbbi akkor még a kezével úgy is csinál, mintha kopogna. :) A szoba ajtó ablakán szoktunk kopogni, meg kukucskálni. :)) Pár napja hallani olyat Tőle, hogy "jajj" és mintha jól is használná! :) Na és evésnél amikor tátja a száját egyre többször mondja hangosan, hogy "hamm" (ezt Levi is mondja) Néha Ő is mondja a "mama" szót is Mamának, de inkább "meme" szokott lenni belőle. Meg még a jóég tudja miket... ilyenkor sose jut eszembe minden. :(
Levikének a már múltkor is említett "mama" az egyik jellegzetes mondása, ami itt érdekes az az, hogy jól és helyesen alkalmazza, tehát Mamának mondja. :) Nála a kukk az "tátt", amit legtöbbször úgy mond, hogy én ülök a földön, Ő meg a hátam mögött áll és kukucskál oldalra. :) De máskor is használja. a "tátá" és eddigi társai is jelen vannak persze. Ja és még mindkettejüknek szokása a kutyára a "vávává" meg eleve a kutya hangjának utánzása, de már elég csak kimondani, hogy "kutyus" és már mondja is, főleg Livike. Levike meg e-e-e hangokat mond utánzás szerűen ilyenkor. :))
Utánozzák még a repülő hangját, nem csak hanggal, hanem kézzel is, hogy "hogy megy a repülő" és akkor brrrrr meg kézzel körözés magasban. :)
Ma pl Levi az esti fürdés előtti járkálásai során úgy jött oda hozzám többször is, hogy közben berregett, a kezével meg mintha motorozna. :)) Persze az az egyensúlyozáshoz kellett, de jól nézett ki így nagyon. :))

Hirtelen nem jut más eszembe, pedig tuti van még....
Livike HisztiPanka lett az utóbbi napokban, de ezt csak itt a végén említem meg, ne is nagyon maradjon nyoma... a következő hónapfordulós bejegyzésben már nem szeretnék ilyenről írni. :)))

Ez most ennyi lett, az aktuális napi összefoglalót meg majd külön írom.
Elkezdtem én ezt a hónapfordulósat írni még délután, de annyiban is maradt. Most jutottam újra ide a géphez, hogy befejezzem végre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bárki írhat, aki úgy érzi van mondanivalója, észrevétele, esetleg jó tanácsa.:)
Előre is köszönöm. :)

Privát emailt az lbetty.80 előtagú gmail-es címre lehet küldeni, valamint erre a célra használható a kapcsolat űrlap is, ami a jobb oldali hasábban található. :)