2010. szeptember 26., vasárnap

Hónapforduló - 19.

Eltelt egy újabb hónap. Most is, mint mindig, átolvastam az előző havi hófordulós bejegyzésem, akár azt is mondhatnám, hogy a fogak, a súly és pár szó kivételével minden ugyanúgy van, mint akkor, de azért ne szakítsuk meg a "hagyományt", jöjjenek a kategóriák. :))

Súly: 
         Levike: 9850 gramm,
         Livike: 9330 gramm volt ma reggel, mindketten nagydolog előtt.
Levikének már megint megjósoltam a 10 kg-ot, vagy még többet is, mert olyan nehéz már, erre kiderült, hogy még kevesebb (!) is egy kicsivel, mint egy hónapja. :( Az utóbbi időszakban kínozzák a fogak, ezért alig eszik valamit.. saját magához képest legalábbis keveset. :( Pár napról van szó, de ezekszerint ennyit jelent. :(
Livike gyarapodott az előző méréshez képest, Ő most pár napja nagyon jól és sokat eszik, Nála most biztos pihenőben vannak a fogacskák. Úgy tűnik cseréltek Levikével.
Összehasonlítva az egy hónappal ezelőtt mért adatokkal, Levike 60 grammot fogyott, Livike 120 grammot hízott. 
(A mérlegben még mindig nem cseréltem elemet, hol mér, hol nem, az is lehet, hogy már nem is pontos. :(  )

Mozgás:
Ha tehetnék egész nap meg sem állnának, szaladnának, rohannának! Talán ezért is nem nagyon híznak, mert lemozogják. Már csak néha "félek" az eleséstől amikor kint vagyunk, de egyelőre még mindig nem vállalkozom az egyedüli felügyeletre kettőjükre kint az udvaron. :( Az esti játszás során még mindig van néha mászás is, meg a viccesen kinéző hátrafelé kúszás is. :) Nem sokat tudok erről írni, örökmozgók. :)

Evés:
Szinte ugyanaz a felállás, mint egy hónapja is az evés terén. Felváltva jó az étvágyuk, a fogzás befolyásolja a legjobban meg az épp aktuális nyűgösségi állapot, hogy mikor mennyit esznek. Az ételek szempontjából nem igazán van változás... A paradicsomos húsgombóc most Livikének nagyon bejön, Levikének egyáltalán nem. A többi kaját nagyjából egyformán szeretik, Livike még a zöldborsót is megeszi, Levike nem, vagy csak pár szemet borsólevesből. :(
Jön a sütőtök szezon, kíváncsi vagyok, hogy még mindig úgy szeretik-e, mint pici korukban. :)
Tejet még mindig nem mertem adni, pedig az orvos már egy éves korukban is azt mondta, hogy tápszer helyett azt adjak, lassan meg kellene próbálnom. Nem tudom, lehet-e vegyesen adni a tápszerrel, és fokozatosan csökkenteni a tápszer mennyiségét? Erről nem találtam semmi infót a neten. (azért mert gondolom jobban meginnák úgy, ha van ismerős íz is, simán biztos nem kellene.. régebben próbáltam adni egy keveset, nem kérték. :(  )

Alvás:
Átlagban este 20:30-tól reggel 8:30-ig alszanak. Persze ez nagyon sarkított, főleg az utóbbi napok tükrében, a "jó" napokra vonatkozik. Levike szemfogainak köszönhetően eléggé megkavarodtak az éjszakáink, de majdcsak beáll újra a régi rend.
Nap közben 12 és 13 óra között teszem le Őket aludni. MA kivételesen elaludt Livike is, amúgy nem szokása, vagy csak fél órát alszik, vagy semmit. Levike 2-2,5 órákat lehúz, ha nem többet!
Délután általában már nincs alvás, vagy csak nagyon ritkán és az se sok.

Beszéd:
A legjellemzőbb ezen a téren, hogy Levike is elkezdett végre szavakat mondani a mamán kívül. Van már "Apa", "Papa", "Mama", valami "Aja"-féleség Nála is, meg "kaka", akkor az örök "nyammnyamm", meg a tátá, pápá és társai.
Livike ezeket szintén mondja, fényképen is felismeri a családtagokat, persze van, hogy kell segítség még. :) Pár napja van "Nnnaaa" (nem tudom írásban érzékeltetni a hangsúlyt, de édesen mondja nagyon.. széttárt karokkal..) Mondja még hogy "ejnye" legalábbis ennek hangzik, van még "ott", ja és az "eeeee" ami "EL" akar lenni mindkettőjüknél. Mimikával, mutogatással sokmindent tudnak már közölni.

Fogak:
13(?):16
Levikénél nem egyértelmű. Az biztos, hogy most a jobb alsó szemfog kínozza, érzem már kézzel és látszik is a csücske, de még nem jött ki. Szerintem a többi sem, de mind a 3 további szemfoga is hasonló stádiumban van, mint az az alsó. A négy rágófog már kint van, a négy-négy első metszők már régen, ezért a biztos a 12, plusz egynek beszámolom a mostani szemfogat, a többi meg majdcsak kijön már a következő hónapfordulóra. :)
Livikénél a 16 már biztosabban megvan, Nála már mind a négy szemfog csücsök látszik is és most nem is nagyon szenved velük, ezért gondolom, hogy azoknak már csak növekedniük kell. (A 4 rágó és a 8 metsző fogak szintén régen megvannak)
Ha jól tudom a szemfogak után hátra van még alul-felül 2-2 rágófog és meg is van a 20 tejfog. :)

A hisztiből nem adtak alább, sőt Levike is egyre inkább így próbálja meg érvényesíteni az akaratát. Livike párszor már produkálta a "tankönyvi" hirtelen hanyatt vágja magát és úgy ordít figurát, közben néz, hogy figyeljük-e. Sajnos, akkor sem hagyja abba, ha nem figyeljük, vagyis ha úgy látja, hogy nem figyeljük. :)
Ha jó kedvük van akkor nagyon édesek tudnak lenni, osztogatják a puszikat, bújnak, ölelnek, Livike is egyre többször bújik, de ez leginkább Levikére jellemző még mindig.

Hirtelen nem tudok most többet írni, a "szavakat" pl azért is írom már le az épp aktuális napi bejegyzésben, mert mire idejutok biztos elfelejtem. Sajnos van, hogy úgy is. :( (estére már nincs eszemben, hogy mit is mondtak nap közben. :(  )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bárki írhat, aki úgy érzi van mondanivalója, észrevétele, esetleg jó tanácsa.:)
Előre is köszönöm. :)

Privát emailt az lbetty.80 előtagú gmail-es címre lehet küldeni, valamint erre a célra használható a kapcsolat űrlap is, ami a jobb oldali hasábban található. :)