2010. október 26., kedd

Hónapforduló - 20.

Bizony, ma 20 hónaposak a gyerekek. Vége az egyessel kezdődő hónapoknak. :) (úgy értem, hogy számmal leírva...) Még négy hónap és két évesek lesznek. :)
Az előző hónaphoz képest most sincs sok változás, de azért a "rend kedvéért" nézzük a szokásos kategóriákat:

Súly:
Levi: 9940 gramm,
Livi: 9650 gramm volt ma reggel, mindketten nagydolog előtt lettek mérve, végre kicseréltem az elemeket a mérlegben, mert már be se tudtam kapcsolni. Azért jól bírta így 20 hónapig az a két elem benne, bár csak az első pár hónapban mértem Őket naponta, de akkor többször is. :)
Mindketten gyarapodtak valamennyit, de Livike súlya többet nőtt, mint Levikéé. Levi még mindig nincs 10 kg, bár ruhástól már mindketten tuti el is hagyják azt. :)

Mozgás:
Továbbra is szaladnak, ritkábban sétálnak, játszásból másznak, de úgy általában meg nem állnak egész nap, kivéve mikor alszanak! :)

Evés:
Még mindig változó az étvágyuk. Megint 90%-ban házi kaja van, több-kevesebb sikerrel meg is eszik.. A reggeli továbbra is tápszer, de már tejjel vegyítve, a tízórai mostanában már az ebéd, rendesen ebéd időben. (A késői ébredések, levegőzés miatt csúszunk..:( ) Az ebéd főzelék, vagy leves, félig pépesen, vagy teljesen darabosan, desszertnek túrórudi vagy krémtúró...
Alvás után gyümölcs, ami egy ideje szőlő szokott lenni, kicsit később megvan a gyümölcspép is babapiskótával vagy darált keksszel, vagy csak simán almaszeletek..
Az uzsonna már inkább vacsora időben szokott lenni, ilyenkor sonka, párizsi, sajt, virsli, bundáskenyér vagy fasírt szokott lenni, időnként más is, de ezek a legáltalánosabbak. Unják is már sajnos. :( A főtt tojás nem nagyon jön be se darabosan, se tojáskrémnek, de azért néha próbálkozom azzal is. Vagy a főzelékbe teszek egyet alkalmanként.
Fürdés után tápszer van tejjel, majd repetának még általában kell tápszer, mikor mennyi.

Alvás:
Livike sikeresen visszaszokott a helyére, ritkán azért ki kell venni, hogy a nagy ágyon aludjon el, de ez tényleg ritka. Reggel Ő ébred korábban, de 8 óránál az sincs előbb általában. :)
Levike ebben a hónapban főképp közöttünk aludt, bár ott sem alszik el éjfélnél előbb, a saját ágyába vagy le tudom tenni pár órára, vagy nem. :(
Nap közben egy alvás van, 13 és 14 óra között, kaja után teszem le Őket aludni. Livike most megint alszik kb 1 órát, de inkább kevesebbet, Levike 2,5-3 órákat is képes, de most próbáljuk rövidíteni az alvásidejét, mert nem fárad el estére, talán azért alszik el olyan későn, szaladgál, hancúrozik, és ha Livike sem alszik még el, akkor Ő is csatalakozik és "buliznak" éjfélig is akár. :( Mivel Livike keveset - vagy semmit - alszik nap közben, Ő hamarabb kidől estére. :)

Fogak:
16:16
Levikének megelőlegezem már azt az egy, jobb felső szemfogat is, mert a csücske már kint van, de még nem nagyon látszik.
Livikének már mind a négy szemfog kint van, ma néztem a leghátsó, őrlő fogakat, mert a keze mindig a szájában van, mindent rág, de még nem érzem, hogy ott lennének.
Miután úgy megharapott, hogy szó szerint visítottam, mert el sem engedte az ujjam, inkább felhagytam a szájában történő kotorászással. :(

Beszéd:
Nem nagyon tudok különbséget tenni, hogy mit mikortól mondanak, csak egy-két jellemzőbb mondás van, ami igazán megmarad, ez most pl az "ejnye", meg az "eee", ami azt jelenti, hogy elment, leesett, vagy valamit keresnek.
Apa, Mama, Papa, Aja, akkor.. van még "tá", ami tányér, távirányító, meg "pa", ami papucs, papír és ilyesmi.. "to" ami toll, és tojás, meg csomó ilyesmi szókezdemény, de rá lehet jönni legtöbbször, hogy mit akarnak mondani, mert mutogatnak, gesztikulálnak hozzá. :)

Próbálkozunk néha a biliztetéssel is, de még mindig inkább a fejükre húzzák, meg egymásra pakolgatják a biliket, minthogy rendeltetés szerűen használnák. :( Sokszor szólnak, ha van valami a pelusban, egyelőre még utólag. :) Mondják, hogy "kaka", és húzgálják a pelust, mert ugye az zavaró dolog, ha ott van a cucc... :)))
A játékok közül most a formabedobó és a fa puzzla a sláger, elég későn "értek" meg rá, de eddig egyszerűen nem érdekelte egyikőjüket sem az ilyesfajta játék, most meg már profin kirakják, bedobálják. :) Épp Duplo vagy valami ilyen építőkocka vadászaton vagyunk, Mama már talált is a Teszveszen egy adagot, meglátjuk, az mennyire jön majd be. Boltban szörnyű drágák, na meg apró darabosak, azokat szerintem még inkább megennék, mint játszanának velük. :(

Azt hiszem nem maradt ki semmi szokásos kategória.
Nagyon sok puszit kapunk, egymásnak is adják, egyre többször jól viselik a másik közeledését.. :)
Az agresszió is jelen van sajnos, na meg a hiszti is. :(
Mindent egybevetve tudnak nagyon édesek és aranyosak lenni, de még mindig nincs elég türelmem a rosszaságaikhoz, hisztijeikhez, egyre bosszantóbb, hogy szinte mindent megértenek, de csak azért se csinálják úgy, hogy jó legyen. (nekem). Mit szoktak erre mondani? Gyerekek.... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bárki írhat, aki úgy érzi van mondanivalója, észrevétele, esetleg jó tanácsa.:)
Előre is köszönöm. :)

Privát emailt az lbetty.80 előtagú gmail-es címre lehet küldeni, valamint erre a célra használható a kapcsolat űrlap is, ami a jobb oldali hasábban található. :)