2010. augusztus 26., csütörtök

Hónapforduló - 18. Másfélévesek lettünk! :)

Ez is eljött, egy újabb "kerek" fordulópont, még ha csak félig is, de kerek. :)
Kissé türelmetlenek voltak reggel a gyerekek, így a súlyméréstől eltekintettem, hóforduló ide vagy oda, két napja mértem, túl sok változás nem történhetett azóta.
Emlékeztetőül mégis álljon itt az a bizonyos 24-i súlyadat*:
Levike: 9910 gramm,
Livike 9210 gramm.
(*Ha valaki csak a hónapfordulós bejegyzéseket olvassa, mint ilyenkor pl én is, legyen viszonyítási alap..:) )

Szokás szerint átolvastam az előző ilyen tárgyú bejegyzésemet és ismételten megállapítottam, hogy nem történt túl sok változás. Talán csak a fogak számát illetően. Azért nézzük a "kategóriákat" sorban:

Mozgás:
Most már mindkettőjük legfőbb és szinte egyetlen haladó mozgása a járás, szaladás. :)
Mászni és kúszni csak játszás közben szoktak, egy ideje jó mókának tartják a háton, hátrafelé kúszást addig, amíg valaminek neki nem tolatnak. De ezt is csak este játék közben csinálják. Hisztizés közben, vagy ha valamiért türelmetlenek - leginkább Levike - erősen toporzékolnak, helyben futnak. :)
Az udvaron/utcán történő közlekedés is egyre biztosabb, bár amikor már kezdenék kicsit nyugodtabb lenni, hogy nem kell 10 cm-re a sarkukban lenni, "hadd menjen, majd visszajön, ha nem megyek utána" akkor tuti következik egy esés, ami után egy ideig megint vagy kézen fogva járkálás van, vagy csak az említett szoros nyomonkövetés. Kivédeni persze akkor se mindig lehet az eséseket. Komolyabb sérülés szerencsére még nem volt ilyenből (sem).

Evés:
Mindketten egyre szívesebben eszik a darabos ételt, a kóstolgatási kedvük változó, szerencsére már az sem egyértelmű, hogy ha valamit régen nem ettek meg, most sem eszik. Mikor milyen hangulatuk van. :)
Házi és üveges kaját vegyesen esznek, jó, ha van itthon gyári étel is, mert van amikor nincs idő ebédet készíteni, olyankor jól jön. Na meg akkor is, ha épp nem jönne be a házi kaja..
Reggel tápszert kapnak, tízórai előtt kekszet, kölesgolyót, attól függ, mennyire éhesek már...
Tízóraira gyümölcspép, alma-barack-piskóta turmix, de már csak nagyjából pépesítve, - amikor sikerül, és nem lesz teljesen "sima" - , néha kapnak tejberizst szintén valamilyen gyümölccsel.
Ebéd: főzelék, vagy ami épp van, rántott hús, levesek sűreje, fasírt, stb..
Desszertnek túrórudi, bár most vagy két napja megint nem nagyon megy, azt hiszem újabb pihenő következik túró ügyben. (volt már ilyen)
Uzsonna: sonka, párizsi, virsli, sajt, bundáskenyér, na és persze a palacsinta üresen, mert ha sütünk, biztos hogy nem lehet kihagyni, ha meglátják kikunyerálják. :)))
Uzsonna után joghurt szokott lenni, de ha akkor nem eszik meg, akkor később, már bent a szobában szépen el szokott fogyni! :)
Lefekvésnél tápszert kapnak. Mivel az uzsonna is elég későn szokott lenni, a joghurt meg mégkésőbb, nem is nagyon éheznek meg még alvás előtt...
Természetesen folyadékot is adunk, általában teát, ritkábban gyümölcslét. Napjában többször, ha meleg van, meg szinte állandóan itatjuk Őket, úgyis csak annyit isznak meg, ami kell. :)

Alvás:
Reggel 8 óra körül van ébredés, tízórai után séta, szaladgálás, majd 12 óra körül alvás, ami vagy sikerül, vagy nem. Livikének fél-1 óra, ha egyáltalán elalszik, Levikénél nem ritka a 2-2,5 esetleg 3 óra alvás sem ilyenkor. Volt már, hogy egyáltalán nem aludtak ebéd előtt... nem is lenne már baj, ha nem aludnának, bár jellemzőbb mostanában, hogy ezután már nem alszanak, ritka, hogy délután, 16:30-17 óra között még elaludjanak, viszont néha muszáj, mert másképp nem bírná(n)k ki az estét.
A délutáni alvást az előbb írtam, hogy vagy van, vagy nincs. Pár napja Livike inkább ilyenkor alszik kb 1-1,5 órát, de ez egyáltalán nem általános.
Este 19:30 és 20:30 között fürdetünk valamikor, az elalvás ideje sem állandó, a fogzás és egyéb dolgok eléggé megnehezítették az alvásainkat, leginkább Livike szenvedett, na meg mi is ezáltal...
Livike egyébként most már kezd megbékélni az ágyával, volt idő, mikor egyáltalán nem lehetett letenni, csak a mi ágyunkon volt jó vagy már ott sem.. sehol. Most szerencsére már elalszik a helyén, de biztos visszatér még ez a "rossz" időszak, ha újabb fogak jönnek...
Éjjel általában végig alszanak, esetleg van egy-két felsírás, de vagy nem igényel semmi "cselekvést" a dolog, vagy egy kis tápszerrel/teával vissza is alszanak.

Fogak:
11:12(14?)
Levike az alsó-felső 4-4 metszőfog után kinövesztett 3 rágófogat, a jobb felső még nincs kint, ezért számolom 12-nek a fogait. Mindenütt duzzadt az ínye, tapintásra érezni lehet a szemfogakat is az íny alatt, de még nem bújtak ki.
Livikénél azért a kérdőjel, mert a két felső szemfog elvileg áttört, de megnéznem még nem sikerült, hogy mégis hogy áll. :( Természetesen a 4-4 metszőfog mellett kint van a 2-2 rágófog is, ezek már 100%-osak.
Készül a két alsó szemfog is, nagyon duzzadt és fehér az ínye.
A fájdalomra a Dologél ideig-óráig (=percekig) hat, ha már nagyon fáj és nyűgösek is (este) akkor Nurofen a kezelési módunk.

Beszéd:
Folyamatosan megy a duma, főként érthetetlen dolgokat mondanak, nagyon sok újat nem tudnék most mondani, pedig tuti van. :)
Levike mindent jól elmutogat, kifejezi magát, de érthető szót nem igazán mond a "Mama", a "vavava" meg a "pepe" (=ez Nála a pipi) ami rég megvan, a "tátá", a "pápá" és társai is megvannak még természetesen.
Livike a kíváncsiságát nagyon jól kifejezi szavakkal is: "Mija(z) ott?" (a z és a t a szavak végén még nem mindig van ott.) Pipi minden madár és szárnyas,
Ja és persze mindketten szorgalmasan mondják, hogy "brümm" az autóra és a repülőre, "EEEEE" ami azt jelenti, hogy EL(ment) valaki valahova, vagy épp csak leesett, elvettük, elrepült... :))
Anyázás még mindig nincs, mármint Livike mond olyat, hogy "aja" de az lehet ajjaj is, meg általában kiabálva mondja, szóval nem tudom mi lenne az. Van "szia" is, nem csak telefonba, hanem ha meglát valamelyikőnket, akkor is mondja. :)
Szavak kezdete, mint "pa" = papucs, papír, párna, stb.. "tá" = tányér, távirányító, ilyenek... Mutogatással, hangsúllyal, mimikával sok mindent ki tudnak fejezni, csak én pl nem mindig értem meg. :(
Ja, a "nyammnyamm" szegény éheztetett gyerek hangján még valami csúcs, ha előtte ette magát tele, akkor is mondja. :) Nem csak kajára, a labdára is, de ebben is van (lehet) logika: a kutya ugyanis a szájával gurítja meg kergeti a labdát.. magyarul a gyerekek azt hiszik, hogy eszi... Ráadásul pöttyös is, és úgy vettem észre, hogy a kerek és mondjuk piros dolgokra azt hiszik, hogy kaja... Az éretlen almát is megismerik a fán, az is nyamm. :) Sajnos a kavics is, meg úgy általában minden... Azért jó, hogy közlik, hogy nyamm, mert néha csak abból tudom, hogy van valami oda nem való dolog a szájukban, vagy készülnek bekapni, amikor mondják. :))
Szokás szerint biztos kimaradt sok minden, ha eszembe jut majd beírom utólag. :)

Ennyit tudtam összeszedni. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bárki írhat, aki úgy érzi van mondanivalója, észrevétele, esetleg jó tanácsa.:)
Előre is köszönöm. :)

Privát emailt az lbetty.80 előtagú gmail-es címre lehet küldeni, valamint erre a célra használható a kapcsolat űrlap is, ami a jobb oldali hasábban található. :)