2010. november 26., péntek

Hónapforduló - 21.

Egy és háromnegyed évesek lettek ma a gyerekek. :)
Megint eltelt egy hónap, most is, - mint mindig - elolvastam az előző ilyen jellegű bejegyzésem, ismét megállapítottam, hogy alig van változás.
Azért nézzük sorban a szokásos kategóriákat. :)

Súly:
Végre átlépte Levike a bűvös 10 kg-ot, Livike meg éppencsak alatta van. :)
Levike: 10190 gramm,
Livike: 9940 gramm volt ma reggel, mindketten nagydolog előtt lettek mérve.
Múlt hónapban Levike súlya volt a mostani Livikéé. :)))
Mindketten gyarapodtak, ennek örülök. :)

Mozgás:
Lassan ezt a kategóriát ki is hagyhatom, hisz' újabb mozgásfejlődési szakasz már nincsen, mindketten stabilan járnak, szaladnak, hátrafelé is tudnak menni, játszásból másznak kúsznak. Majd ha megtanulnak biciklizni vagy kis műanyag motorozni, az lesz kb a következő "esemény" ebben a témában. :))

Evés:
Túlnyomó részt házikoszt van, néha üveges is, de azt is keverni kell valamivel, mert egyébként híg, és ezek a gyerekek már az önállósodás útjára léptek jóideje, vagyis egyedül akarnak enni! :) Kiskanalat, villát egyre ügyesebben használnak, Livike nem is tűri, hogy segítsünk, akárhogyis, de megeszi egyedül! :)
Reggel még mindig tápszeres tejet kapnak, pedig nagyon el kellene már hagyni a tápszert valahogy... de szerintem hiányozna az íze, majd próbálkozunk. :)
Az ebéd mostanában "normális" időben: délben, max fél 1-kor van a levegőzés után, ami mostanában babakocsizást jelent, meg amíg jó idő volt játszóterezést is.
12:30 és 13:00 között kezdik általában az alvást, majd amikor felébrednek kapnak gyümölcsöt, ami lehet szőlő, vagy almás-banános-piskótás pép, vagy almaszelet, ilyesmi.
16:30 és 18 óra között van az uzsonna, ami ha később van, már vacsorának is beillik
Ebéd után van túrórudi, joghurt vagy krémtúró, esetleg tejszelet. Uzsonna után is kapnak valamit, de van, hogy egy nap csak egyszer van ilyen desszert-féle dolog. Elég is lenne az édességekből szerintem.
Fürdés után újra tápszeres tej, igény szerint repeta, de abban már nincs tej.
Az ebéd utáni alváshoz kapnak még 120 ml tápszert, de csak a megszokás miatt, nem hiszem, hogy annyira éhesek maradnának, hogy kelljen. :)

Alvás:
Nap közben egy alvás van, mint már írtam. Livikének a nullától a 2 óráig bezárólag bármi lehet, kiszámíthatatlan, hogy mennyit alszik. Általában mondjuk, hogy háromnegyed órát.
Levike 1 és 3 óra között szokott aludni, mármint időtartamban... A napokban volt Nála is kirívó eset: fél órát aludt csupán, kétszer is. :(
Az esti alvás Livikénél simán megy a helyén, talán egyszer kellett kivenni ebben a hónapban, de utána simán letettem és aludt is reggelig.
Levike eleinte még közöttünk aludt el, sokszor ott is maradt egész éjjelre, mert nem lehetett letenni, de az utóbbi napokban szépen elalszik a helyén és csak hajnalban kéredzkedik ki. :) Haladunk...! :)

Beszéd:
Nem is tudom, van-e új szó... biztos van, csak nem jut eszembe. :(
"Mama", "Papa", "Apa", "Aja", "vava" (kutya), "szisza" (cica), "cziczi" (cici), megvan az "ejnye" továbbra is, a "hoppá" is, "hápháp", "esztis" (ezt is), "nyamnya" (nyammnyamm, éhes, vagy szomjas...), "hajjá-aja" (ez a hajrá anya de saját maguknak mondják játék közben mászva:D), "ka-ka-ka" (katt-katt, kapcsoljuk fel a villanyt, és a kapcsoló, vagyis a távirányító is ez), "kaka" (a pisi is kaka, nemcsak a kaka, de még mindig utólag szólnak, ha esemény van, vagy csak vaklárma az egész...:) ).
Levike mondja, hogy "eegy" (egy, mármint 1) és már az 5-öt is hallottam Tőle. :)
Még mindig sláger az "eeeee", elmegy, leesik, a "hooo":hol?, "oooo":ott, "hákl": ez a légycsapó neve, ha látnak valami szúnyogot vagy csak egy réginek a helyét a falon, meg a "hette" vagy "hettye". ami a Hess, Te lenne, - elzavarják a szúnyogot/legyet. :)
Levike néha dúdol, Livike énekli a "hiiiinta, pajiiiiita" című örökzöldet, ha van hinta a közelben, ha nincs :)) Van még "brümm-brümm" de néha már "ató":autó is. :)
Nem jut több eszembe sajnos, hiába gondolkodom, pedig tuti van még...

Fogak:
Ez az, amit nem tudok, hogy van-e változás, vagy maradt a 16-16 állás. Veszélyes üzem a gyerekek szájába nyúlni, főleg leghátra, mert harapnak, Biztos készülődnek már az utolsó őrlőfogak, de nem tudom van-e már valami. :(( Ha csak benézünk, pl kacagás közben, akkor nem lehet jól látni, hogy mi a helyzet...:(

Azt hiszem nem maradt ki kategória...
Hiszti, akaratnyilvánítás, nyűglődés, verekedés továbbra is van, puszi adás, egymás ölelgetése és puszilgatása is szokott lenni, minket is puszilnak, bújnak...
A játékok közül még mindig a fa puzzle, a formabedobók, az építőkockák vannak kedvenc helyen, de a labda is jó szórakozás szokott lenni, főleg esténként. :)

Ennyit tudok hirtelen összeszedni, ha jut még eszembe szó, meg ha lesznek újak, azt úgyis írom mindig az aktuális napi bejegyzésbe. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bárki írhat, aki úgy érzi van mondanivalója, észrevétele, esetleg jó tanácsa.:)
Előre is köszönöm. :)

Privát emailt az lbetty.80 előtagú gmail-es címre lehet küldeni, valamint erre a célra használható a kapcsolat űrlap is, ami a jobb oldali hasábban található. :)