2010. június 26., szombat

Hónapforduló - 16.

Napok óta eszemben van, hogy mindjárt 26-a, ne felejtsek el majd súlyt mérni, legalább ilyenkor. Természetesen elfelejtettem. Reggel már akkor jutott eszembe, amikor már fel voltak öltöztetve és vígan ették a kajájukat. Na sebaj, majd holnap megmérem Őket. Olyan nagy változás úgy sem lesz, Livikénél meg merném kockáztatni, hogy kb ugyanannyi lesz a súlya, mint legutóbb. (ha nem kevesebb:(...  )

A 15 hónapos oltás utóhatásaként kereken 1 hét múlva lázasak lettek mindketten, ez eltartott kb 3 napig, de írtam ezt akkor amikor épp folyamatban volt. Ennyi, se kiütés, se egyéb baj, ennek nagyon örülünk, hogy "csak" ennyi volt. :)

Ahogy elolvastam a legutóbbi hófordulós bejegyzésem, nem igazán történt változás szinte egyik területen sem, kivéve a fogakat, de ott is kb egyel nőtt a szám, és ennyi. Hamar eltelik egy hónap, na meg azt mondják 1 éves kor után már nem olyan látványos és gyors a fejlődés. Hát nem tudom...
Mindenesetre a szokás kedvéért leírom a jelenlegi állapotokat.

Mozgás:
Levike szinte már csak járva közlekedik, ritkán még mászik, de a járás, sőt inkább a szaladás a jellemző mozgásformája. :) A szaladás miatt nem is nagyon merem odakint elengedni, mert úgy rohan, hogy attól félek elesik, az aszfalt azért mégis más, mint a szőnyeg idebent. :) A lába elé továbbra sem néz sajnos... megy mindenen és mindenkin át, bár azért már ki is kerül dolgokat, ha odafigyel.
Hátrafelé is lépeget néha. :)
Az ágyramászás tudományát nagyon megtanulta, sőt már elengedett kézzel is képes rohangálni az ágyon, ettől kapunk mi frászt, és nem győzzük leszedegetni az ágyról. Ez mindkettőjükre érvényes! Csak Livike régebb óta csinálja, bár az elengedett kézzel való járkálást csak azóta, amióta a földön is gyakorolja ezt a fajta járást. :) Ezzel el is érkeztünk Livikéhez, aki egyre ügyesebb, már egy kezének fogása is elég az utcai járkáláshoz, kint még nem, de idebent már több lépést megtesz kapaszkodás nélkül, legfőképp úgy, ha van valaki a fogadó és a küldő oldalon is. :))
Az első videóra rögzített sétálgatása 06.18-ra tehető, pontosan két hónappal később, mint Levikénél történt ugyanez.
A karám és a bútorok mentén is sokat jár újra "lábon", egy időben már csinálta, de utána úgy visszaállt a mászásra, hogy amíg el nem kezdte gyakorolni a járkálást, addig a bútorok mentén sem járt. Most már igen. Így Livikére most kb fele-fele arányban jellemző a mászás és a járás/kapaszkodva lépegetés.

Evés:
Változó. Nem tudok még mindig általánosítani, hogy melyikőjük eszik jobban, többet, ügyesebben. Mikor melyikőjük. :) Az utóbbi napokban inkább Livike. A hónap első felében pedig pont fordítva volt. Az, hogy mit esznek alapjaiban nem változott meg. Talán annyiban, hogy bátrabban próbálunk új ízeket, kóstoltatunk sokfélét, ne legyen már annyira egyhangú az étkezésük... Az alma és a sárgarépa a kedvenc még mindig, ezért szeretnénk bővíteni a sort, mert elég unalmas lehet így, 2-3 féle kaját enni mindig ebédre.
A főzelékek továbbra is házilag készülnek, bár 2-3 alkalommal kaptak sütőtökpüré csirkehússal bébiételt is, de soha nem magában, hanem az épp aktuális házi főzelékkel vegyesen kapták.

Alvás:
Az utóbbi napokra jellemző, hogy 9 óra körül ébrednek, de ez szerintem nem lesz tartós. Inkább a 7 és 8 óra közötti ébredés a megszokott. Bár én nem vagyok ellene a 9 órainak sem. :)
A nap közbeni alvás mennyisége is változó, 1 vagy 2 alvás szokott lenni. Az első az a tízórai és az ebéd között, 11 és 12 óra között kezdődik, 13-14 óráig tart... Livike általában rövidebb ideig alszik, mint Levike.
Az ebéd utáni, uzsonna előtti alvás a legtöbb esetben kimaradt ebben a hónapban. Hiába tesszük le Őket tápszerrel, nem alszanak el, csak megeszik a kaját. Persze vannak kivételek... :))
Az éjszakát többnyire végig alusszák, az esti elalvás is változó. Van, amikor egyáltalán semmit nem kell csinálni, letesszük Őket és alszanak is reggelig. Van, hogy este még kell tápszert csinálni, és azzal alszanak el, ez is lehet 21 és 01 óra között bármikor. Olyan is előfordult, leginkább Levikével, hogy nem tudott a helyén elaludni, így kivettük a nagy ágyra és ott hancúrozott még egy kicsit, (volt hogy 1-2 órát...) ezután a helyén elaludt.

Fogak:
7:9
Ha minden igaz, így állunk jelenleg.
Levikének kibújt a bal alsó kettese, ezzel van Neki alul 3, felül 4 foga. Tapintással érzékelhető, hogy készülődnek a rágófogak is, de még alig érezhető dudor van csak minden oldalon.
Livikének a jobb alsó kettese bújt ki, így Neki alul 5 felül 4 foga van.
Úgy tűnik, mintha tele lenne a szája fogakkal. :) Az őrlő fogai jó nagyok, gondolom hogy nem azért mert már kettesével vannak, csak nem vettük észre :D :)

"Beszéd":
Az eddig is használt hangutánzásokon felül most Livikének legújabb szokása a "jujj jujj jujj jujj" meg a "jajj jajj jajj jajj" valamint tegnap óta a "kukk" ami eddig "kákk" meg "tátt" volt. Helyesen is használta, elbújtam az etetőszék tálcája alá, amikor felemeltem a fejem, akkor mondta, hogy "kukk" :))
A "miamia" most már sokszor csak "mi" és a mutatás kombinációja, de azért még miamiázik is eleget. :))
A virágra továbbra is megy a hapcizás imitálás, merthogy az civirág. :))
Megy "Mama" és a "vavava" is mindkettőjüknek továbbra is.
Nem jut eszembe több, pedig biztos, hogy van.

Livike továbbra is hisztiskislány, nem tudom mikorra lesz már túl ezen, ha így marad akkor nagyon meg fogunk Vele kínlódni később. :( Levikének sem kell a szomszédba menni egy kis hisztiért, de Ő valahogy most kicsit mintha lenyugodott volna, "jó fiú" lett, de csak ezen a téren. Amúgy Ő a nagyobb rosszaság, a tiltott dolgok terén....

Azt hiszem megvolt minden fő dolog amiről írni szoktam ilyenkor.
Ezt is több részletben írtam le a nap folyamán, de csak készen lettem végre...

UPDATE (2010.06.27. 12:12)

Reggel mértem súlyt. Azt hiszem elégedett lehetek, hiszen mindketten gyarapodtak! :)
Levi: 9590 gramm,
Livi: 8620 gramm.
Levike nagydolog után volt, Livike előtte.
Levi ruhástól és mondjuk közepesen teli pelussal tuti van 10 kg, mert a reggeli tele pelusa 37 dkg volt. :)) (kíváncsiságból megmértem...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bárki írhat, aki úgy érzi van mondanivalója, észrevétele, esetleg jó tanácsa.:)
Előre is köszönöm. :)

Privát emailt az lbetty.80 előtagú gmail-es címre lehet küldeni, valamint erre a célra használható a kapcsolat űrlap is, ami a jobb oldali hasábban található. :)