2010. március 26., péntek

Hónapforduló - 13. :)

Máskor ilyenkorra már rég megírtam az aktuális havi összefoglalómat, sőt a napi eseményeket is, ma viszont még be se volt kapcsolva a gép eddig. Így most tudok nekikezdeni. :)

Hiába emlékeztettem magam az este, reggel elmaradt a súlymérés. :( Holnap igyekszem nem elfelejteni, és majd utólag beírom ide, egy nap ide vagy oda nem számít, főleg, hogy mostanában tényleg nem is mérem őket. Eleinte, ha kimaradt egy nap mérés nélkül, már rosszul éreztem magam, most meg.... Hát telik az idő, nem veszem már olyan szigorúan a dolgokat. :)

Mozgás:
Ebben a hónapban is ezen a téren történt a legtöbb változás, fejlődés.
Levike szinte mindig áll, megy, ha van valami fogódzkodó akkor rögtön lépeget mellette, ha nincs, akkor is próbál, de annak általában esés a vége, vagy elkapjuk, ha ott vagyunk. :) Igazán nagyot szerencsére még nem esett.
Mindent pakol, a mérleget pl ma is sikerült lehúznia az éjjeli szekrényről a rácson keresztül... Ha pl Livi ott áll a rácsnál, szépen kikerüli, de úgy, hogy közben Livibe kapaszkodik. Félek, hogy egyszer majd jól fellöki Livi, amilyen kis vadóc néha a KicsiLány :)
Livike is sokat áll és szintén lépeget a kapaszkodók mellett, felmászik az ágyra is, ha van valami amire rá tud lépni, hogy magasabb legyen. :) Ezt Levi is csinálja. :) Livike bújkál mindenhova, főleg a kiságy alá szeret bekúszni-mászni, ma pedig a kiságy alatt a fürdőkádba is bemászott valahogy.. Kijönni persze nem tudott, mert igencsak kicsi a hely úgy már.... Kiszedtem nagy nehezen, totál le volt izzadva szegénykém, megijedhetett nagyon, hogy most akkor mi lesz...
A bébikarámot mindketten szeretik rázni, már eléggé le van amortizálva, bár most bírja, mióta meg lett ragasztva az ajtó rész. :) Kézen fogva mindketten szépen lépegetnek és szaladnak, kint a teraszon is szoktunk lenni kicsit, ismerkednek Berci kutyával is, volt már pár "puszi" a kutyától, nem győztük utána megmosni a gyerekek kezét... (Livinek ma az arcára is jutott egy kutyapuszi:) )
Szerencsére nem félnek tőle, és Berci is ügyes, a babakocsit pici koruk óta örzi, ha kint alszanak, néha akkor is, ha üresen van kint a kocsi :)
Kicsit tartottunk a kutyától, mert más kisgyerekeket nem szeret, meg szokta ugatni őket.. Persze majd ha egyedül járnak biztos lesz egy-két fellökés, bár addigra valószínűleg Berci korlátozva lesz az udvar egy részébe, de ennek a kivitelezése nincs még eldöntve.
Úgy gondolom, hogy Levikének pár hét kell talán és járni fog egyedül, és Livit ismerve Ő is követni fogja a példáját hamarosan. :)

Evés:
A reggeli tápszer. Most még az. A héten sem hívtam fel a védőnőt, hogy milyen lehetőségek vannak, ki tudja-e még írni az orvos ezt a tápszert, vagy valami mást... A tejet és a Humana tápszerpótló tejét (vagy miaz...) nem hajlandóak meginni. Igazából szerintem ez a tápszer jobban csak megszokásból kell már, az íze miatt, meg hogy azzal tudnak elaludni... A teát megisszák a szelepes üvegből, de inkább kanállal adjuk, ha azt akarjuk, hogy jelentősebb mennyiség kerüljön a kis gyomrukba. Egyébként inkább kilocsolják, meg a ruhájukra jut... (megszívják, akkor ugyebár egy kicsi tea kerül a cumiba, na azt nem mindig isszák ki, hanem rázzák az üveget, jó hogy kifolyik....:) )
A tízórai gyümölcs szokott lenni, az ebéd főzelék, ami most már kizárólag házi kaja, nagyon szeretik a zöldséges keveréket, de az almafőzeléket meg a paprikás krumplit is szívesen eszik... Desszertnek az ebédhez jár egy túrórudi, és teát is kapnak utána. Az uzsonna néha tejpép, de egyre ritkábban... Mostanában virsli, vagy párizsi kenyérrel, vagy bundáskenyér szokott lenni. Utána tea.
A vacsora szintén tápszer, de mivel az uzsonna általában későn van, így estére nem is igazán éheznek meg. Ilyenkor van az, hogy hajnalban felébrednek mert éhesek, de ez nem általános....
Az evéshez való hozzáállásuk változó, van, hogy nagyon sokat meg tudnak enni, van amikor alig fogadják el. Livike eszik perpillanat nehezebben, tőlem legalábbis nem nagyon fogadja el. Mamától és Apától jobban...
Délután szoktak még kapni kölesgolyót is, de ez sem általános, van olyan nap, hogy nem kapnak.

Alvás:
Még mindig változó. Vagy már megint? :) Tízórai és ebéd között alszanak valamennyit, ez lehet fél, de akár két és fél óra is. Vagy épp semmi. Ebéd után kevés tápszerrel (a tízórai után is kell sajnos az elalváshoz...) ismét alszanak, de csak kb 1-2 óra múlva, nem közvetlen evés után tudom letenni Őket. Ez az alvás többször kimaradt, egyszerűen nem hajlandók aludni néha....
Az uzsonna a délutáni alvás idejétől függ, hogy mikor van, de utána már nem alszanak, csak este fürdés után. Az esti elalvás kb 80%-ban megy egyedül. Livikének ebben a hónapban mondjuk 98%-os volt az egyedül elalvása, egyszer kellett kivenni a nagy ágyra, egyszer meg sokáig fent volt még, de a saját ágyában akkor is. Levike is sokszor elalszik magától, de Őt többször kell altatni, vagy csak odaállni mellé...

Fogak:
5:4
Levinek kibújt a jobb felső kettese, így most van felül 3 (na jó, kettő és fél..:) ) és alul 2 foga. Livinek még mindig 2 felül 2 alul, de dudorodik neki szinte már mindenhol. :) Szerintem hamarosan lesz valami, mert nagyon sokat rág, szinte mindent, de főleg a saját kezét....

Beszéd:
Talán a legfontosabb dolog, hogy tegnap Levike valószínűleg tudatosan használta a "Mama" szót, amikor Mama ki akart menni este.. Levike szinte odarohant a karámhoz és úgy kiabálta, hogy "Mammaaaa" és nyújtotta a kicsi kezeit Mamának...
Persze vannak véletlen egyezések is, mikor kérdezünk valamit, és mintha mondanák, hogy "de" vagy "nem", ami épp illik, vagy ha nem illik, hanem ellenkezésnek hat épp az a válasz, de úgy is jól hangzik. :)
Új "szó" szerintem nem nagyon van, de elég nehéz ezt így eldönteni, hogy minden nap hallom.... "dádá", "tátá", "káká", "mamama", "pápá", "nem", "te", "de", "vava" stb... Játszanak a hangszínnel, hangsúllyal, hangerővel. :) Beszélgetnek, veszekednek, feleselnek egymással, és velünk. :) A nevetésük szinte már olyan nagy gyerekes... :) A sírás az olyan mint eddig... Lehet keserves, krokodilkönnyes-hisztis (Levi), szívet tépő-hisztis (Livi), fájdalmas is néha... sokféle...

Azt hiszem meg volt minden szokásos "kategória". :)
Ha valami még eszembe jut, majd kipótolom. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bárki írhat, aki úgy érzi van mondanivalója, észrevétele, esetleg jó tanácsa.:)
Előre is köszönöm. :)

Privát emailt az lbetty.80 előtagú gmail-es címre lehet küldeni, valamint erre a célra használható a kapcsolat űrlap is, ami a jobb oldali hasábban található. :)