2011. március 26., szombat

Hónapforduló - 25.

Szalad az idő, már egy hónap eltelt a második szülinap óta. :)
Változás azóta sem nagyon van, talán a beszédben annyi, hogy már egyre több szónak mondják az elejét, leginkább Livike. Olyanokét is, amit nem is igazán használunk, pl a "bo" az bogár, ezt pedig tényleg nem hallhatta még tőlünk, de valamelyik nap egy katicabogarat látva ezt mondta rá. :)
A "szú" az szúnyog és szúr jelentéssel is bír.
A "bo" amúgy még a kibontani, vagyis hogy bontsunk ki valamit, azt is jelenti. Ilyen rengeteg van. Ha valami fáj, akkor már nem csak az arckifejezésükből látszik, de már mondják, hogy "fá". (nehéz lenne azt az egy j-t még hozzámondani?:D)
Minden piros és kerek gyümölcs, zöldség és tárgy az "aama". vagyis alma. :)) Ma a retek is alma volt Livikének, ahogy meglátta. :))
A "tee" is több jelentéssel bír, pl tej, tea, keksz.. :)
Tisztán még mindig csak a családtagok "neveit" mondják, a Papa, Mama, Apa, Anya szavakat, meg a sziát. Az "ieeen" az igen, a "ne" és a "nye" az a nem. :)
Ha valaki elmegy, valami leesik, vége van a filmnek, vagy zenének, bárminek, akkor az még mindig "eeeee", vagy "na, eeeee". Tehát EL. :))
Sorolhatnám még, de inkább majd akkor, ha normális szavak lesznek, nem csak ilyen kezdemények, aminél már az egy éves gyerekek is többet mondanak. :( Na de nem vagyunk semmiről lemaradva szerintem, ha egyszer igazán beindulnak beszéd terén meg majd lehet, hogy szeretnénk, ha csendben lennének. :)
Valahol olvastam még régen egy jó kis vicces mondást, miszerint: "Gyermekeink életének első évét azzal töltjük, hogy járni és beszélni tanítjuk őket, a következő tizenkettőt pedig azzal, hogy üljenek már le végre, és fogják be a szájukat." :))
Na jó, nekünk nem csak az első év, de azért haladunk.. :)
Jó lesz azért már, ha majd mindent el tudnak mondani... Tiltakozni, akaratoskodni így is tudnak, a "nem" szó jelentését is ismerik, szóval megy keményen a dackorszak, azt hiszem! Néha egy sima tisztába tevés sem egyszerű feladat, csak akkor, ha a gyerekek is akarják. Sajnos nem mindig ugyanakkor akarjuk. :(

Súlyt persze reggel elfelejtettem mérni, majd holnap, remélem eszemben lesz.
Evés terén elég siralmasan állunk megint, - vagy még mindig? - mert most azért zömében ebédre üveges kaja van, de azért kapnak hazait is, csak egyrészt az nem mindig van nekik való, másrészt nem eszik meg. Előre soha nem tudhatom, hogy az x kaját meg fogják-e enni. Lehet, hogy az, amit előtte nagyon szerettek, már nem kell és fordítva.
Megint volt pár nap hasmenéses időszak. :( Jobban most Livikét fogta le a dolog, de olyan nagyon nem diétáztattuk, arra figyeltem, hogy tejterméket és olyan ételeket, ami hajt ne egyen, de olyan nap 1 vagy 2 volt csak, amikor nem kapott tejet sem, csak tápszert. Meglepődtem, mert több, mint a felét otthagyta. Már nem szereti a sima tápszert, jól megszokták a tejet, amiben már vagy semmi, vagy maximum 1 kanálnyi tápszer van! :)

Fogak terén még mindig várakozunk, az az utolsó 4 őrlő fog nem akar kibújni. :(
Egyébként elevenek, nagyon nagy a mozgásigényük, ahogy egyre jobb az idő, egyre többet vagyunk kint, de még így is estére totál megkergülnek, rohangálnak, sok a fölös energiájuk.
A hiszti és az akarat mindkettőjüknél nagyon jelen van, várjuk már a végét ennek a korszaknak, pedig ahogy olvasom másoknál, ez még igencsak az eleje a dolognak! :(
A zenét imádják mindketten, táncolnak, rázzák magukat, a Minimaxos mesék között is van vagy három kedvenc, dúdolják a zenéjüket, felismerik a szereplőket, van amelyiknek a nevét is mondják. Na mondjuk azt, hogy Bibi nem nehéz kimondani. :)))

Az utóbbi napokra érvényes, hogy egymást jól elnevezték teljesen másnak, mint a valódi nevük. Livike Levikét legtöbbször Dali-nak szólítja, de volt már Lali és Lavi, nagyritkán Levi is... :), Levike pedig Livikét rendszerint Jaja-nak hívja... :D Sokáig Aja volt Ő is, mint én. :) Livike saját magát néha Ibi-nek hívja.. :)
Minden egyes alkalommal kijavítom, hogy nem Jaja/Dali, hanem Livi/Levi, de eddig hasztalan a próbálkozásom. Egyébként hallgatnak rá.. :)))

Nagyon segítőkészek, ha ők is úgy akarják persze.. :) Levi kis tisztaságmániás, ha úgy igazán rájön a dolog, nagyon tud takarítani, törölgetni, partvissal söpreni, na és a porszívó az örök kedvenc! :)
Levi sokkal többet bújik, puszil, szeretget, de Livike is szokott persze, és ha magától nem jön, akkor megyek én kicsit dögönyözni, szeretgetni, csak nem mindig tűri, ha nem tetszik Neki akkor visít és ellök. :(
Sajnos egymással is eléggé durvák.. Nagyon tudják egymást szeretni is, puszilgatni, ölelgetni, jól és szépen eljátszogatnak, ha olyanuk van. Ha nem, akkor ütik egymást ahol érik, mindegy mi van épp a kezük ügyében. :(
Mindig ugyanaz a játék, vagy bármi tárgy kell, ami a másiknál van. :(
Ha valamiből van kettő, és még egyforma is mondjuk színre, akkor is ugyanaz kell!
Nagyon nagy százalékban ez a vitaforrás...

Na azt hiszem ennyit tudtam hirtelen - kb 5 részletben leírni, mert nem akartak aludni a gyerekek - összeszedni, be is fejezem, mert még a napi összefoglalót is meg kell írnom. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bárki írhat, aki úgy érzi van mondanivalója, észrevétele, esetleg jó tanácsa.:)
Előre is köszönöm. :)

Privát emailt az lbetty.80 előtagú gmail-es címre lehet küldeni, valamint erre a célra használható a kapcsolat űrlap is, ami a jobb oldali hasábban található. :)