2011. április 26., kedd

Hónapforduló - 26.

Sok lényeges dolgot nem tudok most sem leírni a cím kapcsán, de a rend kedvéért azért legyen már hófordulós bejegyzés most is! :)
Súlyt elfelejtettem mérni. Majd holnap pótlom! Kiírom a hűtőajtóra - tegnap is azt kellett volna - és akkor reggel meglátom, amikor veszem elő a tejet..:D
Livike eléggé nehéznek tűnik, csak aztán nehogy megint csalódjunk, hogy nem is hízott, netalán fogyott. :( Úgyhogy majd a tények ismeretében visszatérek a súlyra holnap. Levikétől tartok, hogy vagy semmi pozitív, vagy negatív változás lesz, mert olyan kis soványka... :(( Közben, lehet, hogy csak nyúlik...! Nna.. téma egyelőre napolva. :)

Ahogy átolvastam az előző ilyen témájú bejegyzést, megállapítottam, hogy a beszéd terén nem igazán van változás.
Talán abban, hogy most már nagyon-nagyon mondják a magukét, legtöbbször a szavak eleje már megvan, fura, de sokszor megértem azt is, amit mondjuk Apa nem. :)) Az viszont azt hiszem nem segít, ha rögtön megértjük és megtesszük amit pl kérnek a maguk nyelvén, néha jót tesz talán, ha hagyjuk kicsit "kínlódni", mármint ezzel ösztönözzük arra, hogy próbálja magát másképp kifejezni úgy, hogy mi is megértsük. :)
Ma pl Livike nagyon magyarázta Mamának, hogy "oooo pipi", és mutogatott felfelé, hogy ott a madár.. de hol? Csak nem látta Mama. (és tényleg nem látta...) Livike meg már sokadjára is csak mutatta és mondta, a végén már széttárt karokkal szinte rákiabált Mamára, mintha azt mondaná, hogy Hát nem érted, hogy ott van???! :D
Elmondják, ha fáj valami, megmutatják, hogy hol, stb. Tényleg működik, amit már régen olvastam, hogy ha megkérdezem, hogy "hol ütötted meg?", akkor odamegy és megmutatja a helyet, a helyszínt, ahol történt a dolog, elmutogatja, eljátssza. :)))
Ha úgy kérdezem, hogy "hol fáj?", vagy "mi fáj?", akkor már a testrészüket mutatják.
Livikére néha annyira rájön a bogármánia, hogy még a méhecskés kispárnát is ütötte délután, hogy "hette bo...", ez a "hess te bogár", tehát el akarja zavarni lett volna. :)))
Livike ma a játék babán elsorolta - teljesen magától, nem is kérdezte senki - , hogy melyik testrésze hol van és hogy hívják... persze még kezdetlegesen. Az "eeee" az itt azt jelenti, hogy "ez". Szóval valahogy így hangzott: "Eeeee szááááá, eeeee fü, eeeee ooo, eeeee haaaa, eeeee sze, eeee pííí" (ez száj, ez fül, ez orr, ez haj, ez szem, ez láb. Nem tudom hogy lett a cipő, a szandál meg a láb "pííí". ) :)

Sorolhatnám, természetesen Levike is magyarázgat ilyen szinten, a már meglévő értelmes szavak is mennek még természetesen.

Nagyon hirtelen képesek hangulatot váltani, bár ez a hisztis időszakokban a leglátványosabb. Egyik pillanatban üt, vág, a másikban meg odabújik és puszil.
Tegnap megmutatkozott az is, hogy mennyire megszokták már egymást, Livikének hiányzott Levike, amikor Papa elvitte locsolkodni és csak a Lány maradt itt velünk. Kereste a tesót, várta, hívta.. szomorú volt, hogy nincs itt. Ma pedig aggódott érte! Nézegették Mama autóját, Livike megijedt, hogy rácsukódik a sátorgarázs teteje, pedig Mama tartotta, nem lett volna semmi baj, csak picit rá akart ijeszteni Mama, azért mondta azt, hogy rá fog csukódni, hogy most már jöjjön ki a hátuljából, és menjünk a fűbe játszani. Erre Livike elkezdett kiabálni, hogy "Dali neeee!" és ment volna utána, persze Levi kijött, nem is volt semmi baja, de Livike szaladt oda, átölelte a nyakát és puszilgatta. Levi kicsit tűrte, majd ment dolgára.. :D Tegnap viszont Levike vigasztalta Livikét, Ő ölelte, puszilta, törölgette a könnyeket az arcán, amikor beszaladt a konyhába hisztizni, mert Papa nem engedte, hogy a nagy követ a saját lábujjára hajigálja..:D
Biztos, hogy szeretik egymást... :) Na meg persze Mamát, Papát, Apát, és talán még engem is... :) Bújnak azért hozzám is, szeretgetnek, már amikor nem püfölnek..:D, de az is játékból van, vagy ellenkezésből.
A "haggyá anyu!" és még a többiek is szóba jöhetnek.... elég gyakori mondás mostanában Livikétől.. :)) Ez már az "abba!" továbbfejlesztése... :)))) Ha valamit nem akarnak, vagy nem úgy akarnak, vagy egyáltalán mást szeretnének csinálni, mint amit mi... tiltakoznak, ellenkeznek. :))
Írhatnám még, biztos mindig jutna eszembe egy-két szösszenet, de egyrészt ez szerintem másoknak nem túl izgalmas, másrészt késő van és még napi posztot is írnom kell, úgyhogy haladjunk!:)

Egész nap meg nem állnak, a jó idő beköszöntével általában naponta kétszer vagyunk kint, délelőtt és a délutáni alvás után is, sokszor szinte fürdésidőig.
Rohannak, mint akiknek sürgős dolguk van! Van egy-két esés is ebből kifolyólag, sajnos ez benne van a pakliban. :(
Elevenek, pörögnek, mindig van valami fontos dolog, ami után menniük kell. :)

Evés terén talán van némi javulás, több a házi kaja, nagyobb az önállóság, szinte már csak önállóan esznek, ezért igyekszünk sűrű ételt adni, de a húslevessel is megbirkóznak, csak olyankor megy a ruhára is. :( Levike jobban eltűri a segítséget, Livike kevésbé.. Ő inkább egyedül eszik.
Ha bent a szobában eszünk, akkor jobban elfogadják tőlem is, pl a gyümölcsöt úgy esszük, de volt, hogy az ebédet is ott adtam és szépen megették. Nem lehet kiszámítani, mikor milyen a hangulatuk...
A reggeli és esti tej már totál tápszermentes. (este egy kiskanál méz van a tejben) A hónap legelején elértük ezt is! (mellesleg ideje volt..:D )Bontott zacskó tápszer ide vagy oda, ez így sikerült. Amikor az előző elfogyott, még muszáj volt bontani. Utána meg úgy el tudtam hagyni, hogy már hülyeség lett volna csak azért tenni a tejbe, hogy elfogyjon.. majd Apa beleteszi az etetőanyagba ami megmaradt. Azt mondta abba jó. A bontott tápszer amúgyis 2-3 hétig jó csak, a maradék másfél dobozzal (3 zacskó) pedig még tárolom egy ideig, mert ki tudja mikor jön egy hasmenés vagy valami, bár kétlem, hogy már meginnák, Livike a múltkor sem akarta már elfogadni a sima tápszert.

Fogak terén még mindig nincs változás. Levikének szerintem nagyon készül a bal felső ötöse, ma láttam, hogy egész fehér már ott az ínye, egyébként is hetek óta rág ezerrel meg folyik a nyála is.. Livike is ezt csinálja, de Neki még nem tudtam olyan jól megnézni, mint Levikének. Majdcsak kibújik már az a maradék 4 fog!

Alvás...
Napközben fele-fele arányban van alvás. Néha napokig semmi, máskor pl Levi alszik, Livi nem, de fordítva is volt már, vagy pl csak 10-20 perc ideig alszanak el, van, hogy két-kétésfél órát is.. de ez utóbbi a ritkább!
Este ha nap közben nem aludtak semmit, akkor viszonylag könnyen és hamar elalszanak. Ha aludtak, akkor már nem biztos a korai siker. :)
Livike 80%-ban a saját ágyában alszik el, van, hogy a mi ágyunkon, de hamar le lehet tenni a helyére. Levike szinte mindig a mi ágyunkon alszik el és úgy tesszük le.
Az éjjeli vándorlás mennyisége is változó. Néha semmi mozgás nincs, szépen alszanak reggelig, néha már éjfél után hálótársunk van, hogy most az melyik gyerkőc, totál változó. Néha csak hajnalban jön/jönnek.. Néha Livikét az ágy alól, a földről, mikorhonnan kell összeszedni.. :)

Nem jut most más eszembe, holnap ha mértem súlyt majd még beírom az adatokat ide. :)

UPDATE 2011. 04. 27. 13:56

Nos, megvolt reggel a súlymérés.
Mindig, minimum kétszer teszem rá Őket a mérlegre, akkor is, ha véletlen nem lenne mozgolódás elsőre sem.
Livike elérte a bűvös 11 kg-ot! Mama már megtippelte pár napja, hogy tuti túl van már rajta, hát igaza is lett, még ha nem sokkal is, de átlépte.
Igaz, széklete nem volt, ha jól emlékszem tegnap egész nap sem, de ezen ahogy egyre többet gondolkodom, annál inkább nem tudom már, hogy volt, vagy sem. :(
Levike ha csak picit is, de gyarapodott, viszont így 60 dkg különbség van közöttük, Livike javára!
Tehát akkor az adatok:
Livike: 11,09 kg,
Levike: 10,48 kg.
Már nem írok grammokat, nem picibabák, bár még mindig hajlamos vagyok úgy mondani, hogy pl tízezernégyszáznyolcvan gramm. :D Kerekítve tehát 11 és 10,5 kg a súlyuk.
Most már Levikét kellene valahogy rávenni a hízásra, na és persze Livike se hagyja abba, mert ez még így is elég kevéske...!
Remélem a következő mérésnél nem fogok megint csalódni, hogy jóval kevesebb lesz Ő is, jártam már így, hiába mértem meg akkor is többször Őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bárki írhat, aki úgy érzi van mondanivalója, észrevétele, esetleg jó tanácsa.:)
Előre is köszönöm. :)

Privát emailt az lbetty.80 előtagú gmail-es címre lehet küldeni, valamint erre a célra használható a kapcsolat űrlap is, ami a jobb oldali hasábban található. :)