2012. szeptember 12., szerda

Néhány szó az elmúlt napokról...

Többször készültem már írni, de mindig elmaradt... Nem, nem kezdek megint kifogásokat keresni, miért is nem írtam több, mint egy hete. Inkább írok most. :)
Az óvodában úgy ahogy rendben van minden. Pontosabban ott már mindig minden rendben van nap közben, csak a reggelek nem mindig olyan simák, mint pl a bölcsiben. Na mondjuk ott is voltak olyan esetek, hogy úgy kellett elvenni a visító gyereket... Itt eddig ilyen kétszer volt Livikével, hogy nem akart bemenni, de 1-2 perc után mindig megnyugodott és utána rendben volt minden. Levike csak gondolkodik néha, hogy menjen, ne menjen, majd végül megy, néha kis noszogatásra, de nem sír.
Livikét sem értjük igazán, hogy mi is a baja, ugyanis szépen elindul befelé a csoportszobába, majd az ajtóban hirtelen visszafordul és bújik, ezerszer elköszön, majd vagy bemegy, vagy elveszik... :( Valakit, vagy valamit meglát, amit nem tudjuk hogy ki/mi és megijed. Mondtam már az óvónőnek is, hogy esetleg kérdezzék már meg, vagy legalábbis figyeljék, hogy nem bántja-e valaki, vagy van-e valami amitől félne.. Eddig nem láttak semmit. Az az igazság, hogy itt nem is úgy megy már a dolog, mint a bölcsiben, értelemszerűen nincs annyi idő egy gyerekre, mivel 25-en vannak, meg talán nem is érdekük annyira megfigyelni mindent az óvónőknek sem, ez már kötelező jellegű közösség, nincs a gondozásért külön díj, mint a bölcsiben volt. Bár szerintem ott sem a gondozónők kapták meg azt a pénzt.... Várom, hogy itt lesz-e olyan, hogy örömmel, az óvónő karjaiba ugorva mennek be... egyelőre örülök, ha simán, sokszori visszafordulás nélkül bemennek.
Evés, alvás simán megy, szépen játszanak, érdeklődőek, konfliktus sem volt még a többi gyerekkel, legalábbis nem mondják sem a gyerekek, sem az óvónők. Livike mondta második nap, hogy egy nagy kislány bántotta, de ennyi.. többet nem volt hajlandó elárulni. Talán tőle tart reggelente? Nem tudtam még megnézni, de még igazán Apa sem, hogy kit néz olyankor... többen is vannak egy kupacban azon a helyen.
Egy reggel volt még eddig, amikor már itthon elkezdték, hogy nem akarnak óvodába menni. Ismerős jelenet volt a bölcsis kezdetekből.. :) Egy a lényeg, eddig azt hiszem nagyon jól vették az akadályokat, holnap lesz szülői, hátha többet is megtudok, bár szerintem nem fogják végigmondani a 25 gyerekről a véleményüket, vagy ki tudja. Meglátjuk.
Levike szinte minden nap kakil, ahogy haza érünk, mondja is, hogy "megint hazahoztam" :D Én mondtam mindig még bölcsis időben, hogy hazahozza a kakát, mert többször volt, hogy itthon végezte el, de azért ott a bölcsiben is simán kakilt. Az oviban eddig még nem. Egyik délután ahogy mentem értük, mondta, hogy pisilnie kell, utána mentem, hogy kész van-e, mondta is hogy igen, de az utolsó wc-be pisilt, mert az összes többi kakás! Pff... Szép, mondhatom. :( Itthon mondta még azt is, hogy nem mer ráülni a wc-re, mert fél, hogy beleesik. Dehát ugyanolyan kis wc-k vannak, mint a bölcsiben. :( Egy magyarázat lehet, hogy a bölcsiben a bilibe kakilt, csak a pisit intézte a wc-be, azt meg ugye állva, azért fél ráülni. Majd kialakul ez is remélem minél előbb.

A reggeleink úgy alakulnak, hogy 7 órára van állítva a telefonom, én fel is kelek, a gyerekek is, de elkezdik nézni a tv-t... fél8 előtt ki nem jönnének, mert még a Tűzoltó Sam-et is meg kell ám nézni a Minimaxon.. utána már hagyják kikapcsolni a TV-t és kezdhetünk készülni. Fél óra alatt meg szoktunk lenni orrmosással, szívással is, most még nem kell sok cucc, csak hosszú nadrág, póló, kapucnis felső és cipő.. zoknin és bugyin kívül persze.. :) de majd jönnek a hűvösebb idők, amikor majd két nadrág, kabát, sapka, sál, overál, akármi kell... nem két perc felöltözni. :(
Az oviba 8:15 körül szoktunk beérni, végülis nem számít, hogy mikorra, de 8:30-tól van kaja, addigra jó ott lenni.
A délutáni program még nem egészen tiszta számomra. Elvileg az van, hogy 15-ig alszanak, utána uzsonna van és mennek az udvarra. Na most volt olyan, hogy 15:45-kor még ettek, másik napon meg olyankor már kint voltak az udvaron. Most akkor mikorra menjek értük?:D 15:45 és 16:00 között szoktam menni, pénteken Mama és Papa is voltak, mert meg szerették volna nézni belül is az ovit.. Na erről lemaradtak, mert a gyerekek az udvaron voltak, bent már takarítottak, csak én szaladtam be a cuccokért.. :)))
Levikénél nagy áttörés, hogy hajlandó elaludni az oviban a kicsi kutyája nélkül is! Tudvalevő, hogy csecsemő kora óta ragaszkodik egy kis plüss kutyához, mindig is azzal aludt. Kimosni is szervezni kellett, hogy biztos megszáradjon következő alvásra. Na most az oviba is reggel vittük, délután hoztuk. (a bölcsiben is így volt ez.) Egyik nap viszont bent maradt, mert ott nem viszik ki a "szekrénybe", hanem bent van a szobában, hazafelé jövet pedig egyikőnknek sem volt eszében, hogy a kiskutya is kellene, csak este.. Hű mondom az meg az oviban maradt, de nem baj, van itt másik, aludj azzal... aludt is, sőt másnap szándékosan hagytam bent, akkor is simán aludt a másikkal, majd megbeszéltük, hogy hétvégén kimosom és nem is visszük már be, ne hordjuk haza vele a betegségeket, maradjon csak itthon alvós kutyusnak, az oviba meg majd visszük a kis feketét. Jó, simán beleegyezett és hétfő óta így is van, bent van a fekete kutyus, itthon meg a kis barna... :))

A drázscsípés helye kb péntekre lett kisebb, még most is látszik, de már nem nagyon...
Ha kérdezzük, hogy mi volt az ebéd, nem igazán tudják elmondani, remélem azért esznek, az óvónők szerint igen, de néha olyan éhesek, hogy egész délután és este esznek itthon.

Mostanában este szokásukká vált, hogy ne kelljen aludni, mindent kitalálnak.. Szomjas vagyok... Éhes vagyok... és nem nyugszik, amíg nem jövünk ki, és nem kenek legalább egy vajas kenyeret, vagy kiflit, amit aztán vagy megesznek, vagy nem, na olyankor a kifogás... csak azért találják ki, hogy ne kelljen még aludni. Kakaót kérnek, stb... Livikének a "félek.." Mitől? azt nem tudja.. csak hogy járjon a szája... :)))
Ha egyedül kell Őket altatnom, akkor előbb utóbb a nagy ágyon kötünk ki, én középen, Ők két oldalt..,mivel mindkettőjükhöz nem tudok odafeküdni a saját ágyukra. :)

Eszközként használják a hisztit. :( Az este pl a hűtő előtt állva toporzékoltak, hogy Pingvin szeletet akarnak enni... és mondja és mondja és nyávog és visít... :( Nem adtam, már csak azért sem! Ettek már édességet, nem lehet mindig mindent. :( Meg akkor elérik a céljukat... Este is a kakóval, hát csak nem bírtam, fél óra után adtam, majd mostunk még egyszer fogat. Livike képes a saját maga meghányatásáig csinálni a hisztijét, annyit meg nem ér, csak sajnos ezt tudja is és ki is használja, hogy ezzel manipulál. :(

Sorolhatnám még, nehéz velük, persze azért néha jó is, amikor jók... :)) (amikor alszanak..:D) na de tényleg... néha olyan aranyosan elvannak, ritka pillanat, hogy nem marják egymást, vagy épp nézzük a tévét, bújnak hozzám, vagy csak szépen el lehet beszélgetni Velük, vagy segítenek ezt azt.. Livike pl valamelyik nap porszívózott.. csak a csővel, amire az orrszívót tesszük, de végig pásztázta a konyhát, mászott be asztal alá, mindenhova... élvezte, hogy segít... :) És még a tűzhely mögé is bedugta, mint ahogy én szoktam, lestem is, hogy mennyire jó megfigyelő... nem is tudjuk és mindent tanul.! :))) Ha rátenném a rendes csövet és fejet akkor akár már ki is takarítana.. :D Egyrészt sok lenne, másrészt nem tehetem rá, mert összecsúszik a cső, becsípné a kezét.. én már tudom, hogy kell fogni, hogy jó legyen.. :)

Holnaptól jön a hideg, esős, viharos idő, az előrejelzések szerint legalábbis. Nem fogok neki örülni. :((
Ma még jó idő van... ha hazajönnek a gyerekek nem is engedem Őket bent lenni, játsszanak csak kint, amíg lehet! Nemsokára mehetek is értük...

Ennyi lenne hirtelen, biztos volna még mit írni, de most nem jut már eszembe...
Jövök amikor tudok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bárki írhat, aki úgy érzi van mondanivalója, észrevétele, esetleg jó tanácsa.:)
Előre is köszönöm. :)

Privát emailt az lbetty.80 előtagú gmail-es címre lehet küldeni, valamint erre a célra használható a kapcsolat űrlap is, ami a jobb oldali hasábban található. :)