2013. április 17., szerda

Lesz szó másról is, de ez címet érdemel, hogy 39.9 °C - os láza volt Livikének....

..mert még soha, egyikőjüknek, sőt mondhatom, hog egyikőnknek sem volt ekkora láza. Senki nem érti miért, hogyan, de jött. Sok előjele nem volt a dolognak, az általános nátha is inkább visszavonult Livikénél hétfőre, alig jött valami az orrából, jól volt, stb.
Hétfőn ebéd után hívtak az oviból, hogy 38,3 a láza, szerintük menjek érte... Én is úgy gondoltam, hogy megyek, Levike ha marad akkor marad, csak jobb, legalább Livike nyugodtan pihenhet.
Itthon 38,5-öt mértem... kapott Nurofent, majd aludt egy jóóó nagyot, amire azt hittem meg is oldotta a dolgokat, most már jól lesz, nem lesz többé láza, mehet kedden oviba, mert amúgy meg jól volt...
Estére megint lett, de csak 38,2, Nurofen.... éjjel nyugtalanul aludt, folyton néztem, mértem, 5:30-kor 37,9-et mértem, de szeritntem nem jól volt bent a mérő, mert jóval melegebbnek tűnt, úgyhogy ismét Nurofent kapott.
Kedden Levikét elvittem oviba, Livike jól volt, egész délelőtt kint volt az udvaron, nagyon jó meleg idő volt már akkor is. Az tűnt fel, hogy ült a napon kapucnis felsőben és vékony kendőben - mert az árnyékban azért nincs olyan meleg - és mondta, hogy fázik, és kéri még a nyakába a kendőjét... mert annyira fázik. Nem tűnt melegnek az arca, viszont aludni akart ott a napon, kb 1órahossza volt még az orvos rendeléséig, ahova természetesen el akartuk vinni, ha már hétfőn lemaradtunk, pont addig rendelt, amikor szóltak, hogy lázas.
Mondtam, hogy akkor gyerünk befelé, pihenjen itt, ha elaludna akkor majd megyünk ha felébredt, 16 óráig csak felkel.... Pár perc alatt eljutott addig, hogy kipirosodott az arca, már meleg is lett, a teste ruhán keresztül is forró volt..... gyorsan adtam gyógyszert, mert akármennyi is, biztos sok és megmértem.... néztem a mérőt, ahogy haladt a számsor, 38,8 és még nem csipog, 39,0 és még mindig... és még mindig... és 39,9-nél csipogott végre! Hát mondom ez nem semmi, amúgy egy "sima" 38,5-nél már fájlalni szokta a szemét meg a fejét is, most meg ilyen nem volt, csak nagyon bágyadt volt és aludni akart.. nyomtuk a teát, vizes borogatást, meg hogy aludjon.... Nem aludt el. Fél óra múlva már 38,6 volt, rekordot döntött a Nurofen, kisebb láznál joval lassabban hat. Egy óra múlva már 38,01 volt, mivel nem is akart aludni és a kedve is jobb lett, átöltöztettem és indultunk is az orvoshoz.

Mint kiderült, 12:30-tól, azaz fél órával korábban kezdték a rendelést... nem tudom, hogy ez állandó-e és hogy mikor változtatták meg, mindenesetre most eleve idegen orvos volt, gondolom helyettesítés...
Negyed órát vártunk, de ez épp határeset volt, mert már nem nagyon akart Livike nyugton lenni...
A doktornéni megvizsgálta, a tüdején nem hallott semmit, pedig eléggé zilálva szedte a levegőt a nagy láz idején, utána már nem... azt mondja, hogy az orrgaratba van beszorulva a váladék - vagy valami hasonlót értettem ki a dologból, hogy pontosan hol van nem tudom, de nem akar kijönni és az szörcsög... - a torkát fájlalta kissé Livike, de hétfőn még nem, csak másnaptól... kicsit piros, ennyi. Kérdeztem, mi okozhatja ezt a kiugró lázat? Azt mondta, hogy a torokfájás vírusa... és nem meglepő ez az érték.. Hát mondom nekem az, soha nem volt még ennyi! Különösebb kezelést nem írt elő, gyógyszert sem, csak Sinupretet 3 X 15 cseppet, amiből mondjuk kétszer adok csak, mert az eredeti orvosunk mindig azt mondja, hogy estére azt nem szabad adni, mert akkor éjjelre szabadítja fel a sok váladékot... Emellé még Nurofen, ha lázas és kész... Nadivin orrspray, orrszívás. Ha három napnál tovább tart a láz, akkor vissza kell menni. Magyarul ha holnap is lesz még, akkor megyünk. Remélem jól hallotta, hogy nincs hörghurut vagy tüdőgyulladás, mégiscsak tüdőgyógyász, ahogy láttam a recepten, amellett, hogy gyermekgyógyász is.

Miután hazajöttünk gondoltuk, majd alszik Livike, de nem, még akkor sem akart. Amúgy ahhoz képest, hogy mennyiszer kapott gyógyszert és reggel 5:30-kor ébredt, még este sem akart 21 órakor aludni.. :)
Ahogy lement a láza, ismét ki akart menni az udvarra, úgyhogy még mikor Levikét hazahoztam is kint voltak utána még elég sokáig együtt is. A lázmérő a farzsebemben volt, úgy járkáltam és időnként mértem Livike lázát, nehogy megint úgy járjunk, hogy nem vesszük észre, hogy felszalad. Be is jöttünk 17 óra körül, mert 37,4 volt, na mondom akkor gyerünk, mert innentől kezdve ki tudja mi lesz belőle, mire átöltöztünk, kezet mostunk, orrszívás, stb volt már 38,6 lett és kapta is a gyógyszert... Következőleg éjfél előtt kellett adnom, akkor 38,4 volt, reggel 7:30-ig sikerült aludni, bár elég sokat volt fent visítva, vergődve, akkor viszont nem volt láza, mindig néztem....

Levikét elvittem az oviba, nem akart menni a változatosság kedvéért most sem, délután meg alig lehetett hazahozni tegnap is, annyira jól érezte magát.. :)
Livike rendben volt ma, délelőtt kint voltunk, saját maga akart bejönni 11:20 körül, kint is néztem a lázát, nem volt, bent is mértem, nem volt... evett majd 12 óra után nem sokkal magától lefeküdt, hogy álmos, alszik.. aludt is kb egy órát, majd felkelt... mondta, hogy fázik, gyorsan megmértem, hogy mi a helyzet, 37,8 volt, de melegebbnek tűnt, mindenesetre adtam gyógyszert, nem várogatom én a 38,5-ös határt, úgyis eléri hamarosan, talán mire hat a Nurofen már lesz is annyi.
A kedve amúgy jó, csak az orra van szörnyen bedugulva... szívatom elég gyakran, jön is most már, gondolom a Sinupret megtette a hatását.

Nem tudom már mit akartam még írni az elején, majd ha eszembe jut megírom... most Livike itt toporog, hogy kicsit ide ülhessen, erőszakkal nem fektethetem az ágyba, úgyis felkel... meg ha úgy érzi magát akkor úgyis fekszik.... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Bárki írhat, aki úgy érzi van mondanivalója, észrevétele, esetleg jó tanácsa.:)
Előre is köszönöm. :)

Privát emailt az lbetty.80 előtagú gmail-es címre lehet küldeni, valamint erre a célra használható a kapcsolat űrlap is, ami a jobb oldali hasábban található. :)